Thursday, December 9, 2010

my-keluarga-trip 2010 : part 1

19 Nov 10 : Jumaat
saya masih bekerja dan masih menghirup udara kl dan juga hari di mana saya tepat 3 bulan saya bekerja di sini. oh! entri sebelum ada saya ceritakan pasal tempat keje baru saya. dan bila petang, saya bergegas cam lipas kudung keluar dari opis untuk ke LCCT. Jumaatkan, jalan di KL ni kan selalunya jem. dan.. dan.. dan.. saya naik flight. selamat elak jem di kl tadi, saya terpaksa jem-kan otak saya kerana ada se-rombongan ciktemah+pak-ali ni memekak di dlam flight. takkan saya nak terjun keluar pulakkan? so, 2jam perjalanan saya mmg syiokk habislah. huh!

sejam.. dua jam...

saya tiba di Suvarnabhumi Airport. di jemput oleh P'pearl terus menuju ke rumah P'Khung. Erm. biasa je udara Bangkok. Sama je di KL. hihihi. (tiada apa yg nak di rindukan di Kl punn..) Dan selepas mandi-manda, makan, gosip skit, kami sekeluarga terus meneruskan perjalanan ke Chiangmai. Oh, lupalak. family saya dah ada di thailand before raya haji lagi.


20 Nov 10 : Sabtu
Sepanjang perjalanan, saya tido je. tahu-tahu dah pagi dan sampai dah Chiangmai. So, kami check in kat Crystal Place. Setelah fresh up, kami keluar lunch kat Bismillah Restoran. Sup daging 2 thumb up! selepas tuh kami terus jalan-jalan di night market. Saya rasa haven sgt, sebab barang2 di sini murah-murah. maka, silalah borong ye. tempat nye besar siap bercabang dan bersih, satu sampah pun tade atas jalan. teruja~ setelah penat pulang ke bilik. tido.


21 Nov 10 : Ahad
Pagi-pagi dah ada kawan ayah menunggu nak p bawak belanja makan kat Kao Soi Islam. Roti canai ok! ;) After that, we check out then terus menuju ke Pai.Kat Pai, kami tido khemah je dan malamnye kami masak2. (oh! mak je masak. kami makan je..) selepas kenyang kami jalan-jalan di Pai nye town, 2km jarak dari tapak perkhemahan kami. dan menjadi kebetulan pulak, malam tuh mereka merayakan Loi Kratong. kami tumpang sekaki la.. hehehe.. tgk je.. dan night marketnya lebih kurang sama hebatnya dgn chiangmai jugak. siap ada johnny depp lagi. hahaha.. dan seperti kami shopping lagi la..



22 Nov 10 : Isnin
bangun pagi terkejut saya tgk kabus tebal. no wonder la sejuk.. masing-masing bangun p bersihkan badan dan terus masak-makan-makan alas perut je. Setelah kemas-kemas khemah kami terus menuju ke Doi Pha Hom Pok. (taman negara) di mana glamer dgn hotspring. tapi dalam perjalanan ke sana, kami sempat singgah di Coffee In Love. (rasanye- tmpt wajib sesape yg gi Pai)


23 Nov 10 : Selasa
Selasa dah... kami ke Maesalong untuk makan (Salima restoran- Chin Ho), kebetulan menjadi laluan kami. the plan nak gi tmpat lain tapi tersesat dan tersasar skit, lalu plan terus ke lain. kami ke Doi Tung, Chiangrai. kami tak stay sana pun. DoiTung tempat nye sgt cantik. mak kata, kerabat-kerabat nye taman. so, all the bunga pelik2 semua ada kat sini. kami singgah di sana dan borong silver. erm. silver gunung katanya. not bad, sampai ke arini tak hitam lagi. 40 baht saje harganya. murah lagi. boronggggg... dan after snap sane sini sinun kami bergegas ke town untuk cari tmpat tido. (petchsiam palace) tak cukup penat, malam tuh kami naik tuk-tuk untuk ke town yg 1km je dari tmpt kami. Night bazar lah. mane lagi.. ada traditional thai show. enjoy the nite. balik hotel. tidoo ZZZzzzZZZ


sambung part 2
bila saya rajin dan ada masa..


3 comments:

az said...

best best... nak jalan-jalan kat sana jugak la... tapi kalau ada org boleh bawakkn pusing2 kat sana lagi menarik...


regard :
ammibear.com

my name is n.u.v.e.r.a said...

ammi: boleh. plan ur trip. i'll be ur (opst! korang) tourguide. ngee~~~

az said...

tu yang best tu... insyallh. ada kesempatan boleh pergi trip kat sana.. x pernah sampai lagi ni.. hehe